Η παραδοσιακή ταβέρνα "Στρατηγός" στην παραλία του Μαραθώνα στην Αίγινα, δημιουργήθηκε το 1926 και ξεκίνησε να λειτουργεί το 1930 από το Κυριάκο Στρατηγό.
Είναι μια από τις παλαιότερες ταβέρνες της Αίγινας. Αρχικά λειτούργησε σαν ένα μικρό παραδοσιακό ταβερνάκι, με τα διάφορα παραδοσιακά μεζεδάκια της τότε εποχής, που τα συντρόφευε η καλή βαρελίσια ρετσίνα από ξύλινα δρύινα βαρέλια που υπάρχουν ως σήμερα. Άλλωστε η παραδοσιακή ταβέρνα "Στρατηγός" έχει παράδοση και είναι φημισμένη για το καλό της κρασί.

Παλιότερα δεν υπήρχε ο δρόμος που συνδέει σήμερα την Αίγινα, το Μαραθώνα και την Πέρδικα αλλά μόνο ένα μονοπάτι που περνούσε δίπλα στη θάλασσα. Το παραδοσιακό ταβερνάκι του μπάρμπα Κυριάκου Στρατηγού αποτελούσε στάση για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τα γαϊδουράκια για τις μετακινήσεις του.

Τα χρόνια πέρασαν και το μικρό παραδοσιακό ταβερνάκι του γνωστού ως "μπαμπά Κυριάκου", του Κυριάκου Στρατηγού έγινε μια μεγαλύτερη ταβέρνα γνωστή τότε για τα φρέσκα ψάρια, τα σπιτικά κοτόπουλα, τα λαχανικά από το περιβόλι της οικογένειας, το ζεστό ψωμί από το σιτάρι που οι ίδιοι καλλιεργούσαν αλλά και τις μοναδικές πεντανόστημες συνταγές της γυναίκας του Ευαγγελίας, που ως σήμερα τις θυμούνται όσοι τις είχαν τότε γευτεί. Εκείνη την εποχή ο "Στρατηγός" ήταν η μοναδική ταβέρνα στη περιοχή του Μαραθώνα, ο κόσμος πήγαινε με άμαξες, σαν ήταν μικρή εκδρομή, να κολυμπήσει στην παραλία και να γευματίσει δίπλα στο κύμα.

Ο μπάρμπα Κυριάκος ήταν ένας απλός άνθρωπος ήξερε λίγα γράμματα. Όταν ερχόταν η ώρα του λογαριασμού η απάντηση ήταν "δεν έχει λογαριασμό αλλά κουτουράδα!" . Η έκφραση του αυτή αποτελεί ένα λαογραφικό στοιχείο της περιοχής και φυσικά γράφτηκε σε βιβλία που αφορούν την Αίγινα και την λαογραφία της. Από εκείνη την περίοδο άλλωστε συνεχίζεται κάτι που ισχύει ως σήμερα. Η ταβέρνα είναι το αγαπημένο μέρος χαλάρωσης, συνεύρεσης και καλού φαγητού για πολλούς επώνυμους πολιτικούς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφους, ανθρώπους των τεχνών, που συνεχίζουν να απολαμβάνουν το γλυκό ηλιοβασίλεμα δειπνώντας κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα.

Από το 1978 η ταβέρνα ανακαινίζεται και περνάει στον υιό Στέλιο Στρατηγό, όπου παραμένουν ίδια, με τη θαλπωρή της παράδοσης και της σπιτικής φροντίδας: το καλό κρασί, οι συνταγές τις κ.Ευαγγελίας που συνεχίζονται με το ίδιο μεράκι, αλλά και την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων.

Το 2000 βραβεύεται από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά ως η παλαιότερη ταβέρνα. Η βράβευση έγινε από τον πρόεδρο της δημοκρατίας κ.Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο και τον τότε πρόεδρο του επαγγελματικού επιμελητηρίου κ.Γεράσιμο Μαζαράκη.

Σήμερα το εστιατόριο "Στρατηγός" με μεγάλο εσωτερικό αλλά και μια τεράστια βεράντα μες τη θάλασσα είναι ένας από τους πιό φημισμένους χώρους της Αίγινας με την ίδια αξεπέραστη ποιότητα! Συχνά το εστιατόριο "Στρατηγός" παρουσιάζεται μέσα από περιοδικά εφημερίδες καθώς αποτελλεί ένα μέρος με ιδιαίτερη προσωπικότητα.

Το εστιατόριο ορίζεται από μεγάλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους κατάλληλα διαμορφωμένους ώστε να προσφέρουν ζεστασιά και θαλπωρή το χειμώνα και δροσερό ευχάριστο περιβάλλον κατά τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.

Η εξωτερική βεράντα που φιλοξενεί τα τραπέζια για την καλοκαιρινή περίοδο βρίσκεται ακριβώς πάνω στη θάλασσα και ο επισκέπτης του εστιατορίου μπορεί να επιλέξει την δροσερή σκιά που προσφέρει η μεγάλη πέργολα ή τις ρομαντικές γωνίες δίπλα στη θάλασσα μετά τις απογευματινές ώρες. Το εστιατόριο έχει επίσης διαμορφώση ένα χώρο ώστε να απολαύσεται το μπάνιο σας πρίν το φαγητό σας. Ο βυθός εκεί είναι αμμώδης με πολύ ήπια διαμόρφωση, ενώ μπορείται να κάνετε την ηλιοθεραπεία σας σε  μια από τις ξαπλώστρες συντροφιά με ένα αναψυκτικό ή καφέ από το όμορφο εξωτερικό μπαρ που υπάρχει εκεί.

Το εσωτερικό του εστιατορίου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αίθουσες μαζικής εστίασης που υπάρχουν στο νησί, ενώ οι μεγάλες καμάρες που την χαρακτηρίζουν προσφέρουν όμορφη θέα στη θάλασσα. Οι εσωτερικοί χώροι είναι κλιματιζόμενοι με καλό εξαερισμό. Ο συνδυασμός αυτών των πλεονεκτημάτων κάνει τους χώρους του εστιατορίου ιδανικούς για κοινωνικές εκδηλώσεις γάμους και βαπτίσεις.

Θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η υψηλή ποιότητα των υλικών για τη δημιουργία των πιάτων του menu, το ταχύτατο service και η καθαριότητα σε κάθε σημείο του εστιατορίου.
Η ταβέρνα "Στρατηγός" παραμένει ανοικτά όλες τις ημέρες του καλοκαιριού και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή το χειμώνα. Επίσης υπάρχει άνετο πάρκινγκ.